GSOŠ Podbořany součástí mezinárodního projektu YMOCH

ERASMUS+

Cílem tohoto dvouletého projektu v rámci akce „Strategického partnerství podporující inovace“ s číslem 2022-1-BG01-KA220-VET-000085377 je zlepšení digitálních a sociálních dovedností studentů odborného vzdělávání a přípravy a současně starších lidí prostřednictvím společných mezigeneračních aktivit v oblasti kulinářského dědictví.

Projekt s sebou kromě mnoha akcí konajících se ve všech partnerských zemích přináší inovativní prvky různého charakteru, například používání on-line funkcí a online technik, vytvoření balíčku receptů, přípravu online kuchařky a aplikace pro recepty – to vše v souladu s tzv. „kulinářským dědictvím“.

Odkaz na oficiální stránky projektu, kde můžete nalézt i samostatné newslettery naleznete ZDE

2023

GSOŠ Podbořany součástí mezinárodního projektu YMOCH.

Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany se již dlouhá léta zapojuje do mezinárodních projektů v rámci programu Erasmus+. Tentokrát se naše škola stala jedním z mnoha partnerů mezinárodního projektu opravdu velkého charakteru s názvem YMOCH. Co se pod touto zkratkou skrývá? „Young Meets Old With Culinary Heritage“, v doslovném překladu by se dalo říci „Mladí se setkávají se staršími v rámci kulinářského dědictví“. Kromě naší školy v něm spolupracují partneři z Holandska, Německa, Rakouska, Bulharska, Irska a Maďarska.
Cílem tohoto dvouletého projektu v rámci akce „Strategického partnerství podporující inovace“ s číslem 2022-1-BG01-KA220-VET-000085377 je zlepšení digitálních a sociálních dovedností studentů odborného vzdělávání a přípravy a současně starších lidí prostřednictvím společných mezigeneračních aktivit v oblasti kulinářského dědictví.
Projekt s sebou kromě mnoha akcí konajících se ve všech partnerských zemích přináší inovativní prvky různého charakteru, například používání on-line funkcí a online technik, vytvoření balíčku receptů, přípravu online kuchařky a aplikace pro recepty – to vše v souladu s tzv. „kulinářským dědictvím“.
A právě jednou z připravovaných akcí, jejímž cílem je propojení a spolupráce žáků a starší generace v oblasti gastronomie, je 3. ročník mezinárodní kuchařské soutěže, který se bude konat v březnu v prostorách GSOŠ Podbořany. Soutěžní týmy složené z žáků gastronomických oborů jak naší školy, tak několika zahraničních partnerských škol, si změří své síly při přípravě a prezentaci pokrmů, tentokrát z vepřového masa. A velké překvapení na závěr – jedním z týmů bude k naší velké radosti také soutěžní tým tvořený klienty Domova pro seniory v Podbořanech. Moc se na ně těšíme a budeme všem účastníkům držet palce!
Mezinárodní kuchařská soutěž na GSOŠ Podbořany
Ochutnali jste někdy rolky ve stylu Caprese obalené v pečené řepě s pomerančovou košilkou či vepřovou panenku v omáčce z červeného vína s hruškou pečenou na medu? Tyto a další speciality z vepřového masa připravovaly soutěžní týmy žáků gastronomických oborů v rámci 3. ročníku mezinárodní kuchařské soutěže pořádané Gymnáziem a Střední odbornou školou v Podbořanech.
Akce se konala 22. března 2023 v prostorách školy jako součást mezinárodního projektu s názvem „Young Meets Old With Culinary Heritage“ (číslo projektu 2022-1-BG01-KA220-VET-000085377), jehož hlavní náplní je setkávání mladých se starší generací v rámci kulinářského dědictví.
Ve velmi přátelské a pohodové atmosféře, která panovala po celý soutěžní den, se všechny dvoučlenné týmy po úvodním přivítání pustily do práce. Během soutěžního dopoledne připravily a servírovaly své pokrmy hodnotící komisi tvořené zástupci všech zúčastněných organizací – tedy nejen pořádající GSOŠ, ale také například řediteli partnerských škol z Německa či z Polska. V čele komise stál a všechny pokrmy důsledně hodnotil odborník na slovo vzatý – Jiří Janoušek, kuchař Národního domu v Podbořanech.
A jak to dopadlo? Na prvním a druhém místě se umístili žáci z polské partnerské školy v Pszczynie, třetí místo získal tým domácí pořadatelské školy GSOŠ Podbořany ve složení Karolína Nováková a Michal Vízek (oba žáci 4. ročníku oboru Gastronomie).
Co však bylo pro všechny zúčastněné největším a nejsilnějším zážitkem? Účast dvou týmů složených z klientek Domova pro seniory v Podbořanech. Právě ony předvedly za pomoci svých asistentek paní Marie Edlové a Ivety Vrhelové mimořádné výkony, před kterými jsme mohli jen smeknout. Nejen, že svoji fyzickou vytrvalostí směle konkurovaly mladší generaci, ale jejich prezentované pokrmy tradiční české kuchyně – plněná krkovice se šťouchanými bramborami či vepřové výpečky a výborné zelí připravené z tuřínu, dnes již téměř zapomenuté suroviny, obohatily celé soutěžní klání.
Všem účastníkům gratulujeme a děkujeme za vynikající výkony, profesionální přístup a krásný smysluplný den plný nezapomenutelných zážitků.
Žáci GSOŠ Podbořany vyvinuli vlastní „CULINARY HERITAGE GOOSE GAME“
Jak zpestřit výuku anglického jazyka a zároveň splnit další z dílčích úkolů mezinárodního projektu Erasmus+ s názvem „Young Meets Old With Culinary Heritage“? Celkem jednoduše a především hravě. Žáci 3. ročníku studijního oboru Elektrotechnika – Tadeáš Skopec, Lukáš Kordule a Jakub Jesinek si s touto výzvou pod vedením paní učitelky Simony Štrancové poradili velmi dobře.
Nejprve si sami vyzkoušeli a otestovali vzorovou hru s anglickým názvem „Goose game“. O co se konkrétně jedná? Jde o typ deskové stolní hry pocházející ze 16. století, zahrnující pohyb a interakci hráčů, kteří se střídají v hodu kostkami a pohybují svými herními figurkami ve tvaru husy po spirálové dráze. Plní přitom různé úkoly či odpovídají na různorodé otázky – v našem případě se jedná o otázky z oblasti kulinářského dědictví.
Na základě zkušeností získaných z pilotní verze si následně vyvinuli svoji vlastní hru, která musela dle zadaných prepozic obsahově splnit předem stanovené podmínky – vytvořili své otázky, vyhledali k nim a doplnili příslušné obrázky a nakonec hru v tištěné verzi vyzkoušeli se svými spolužáky. Samozřejmě vše bylo zpracováno v anglickém jazyce a žáci se tak připojili k ostatním „Culinary heritage goose games“, jež byly vytvořeny partnerskými školami v Německu, Holandsku, Irsku, Rakousku, Maďarsku či Bulharsku.
Po březnové realizaci mezinárodní kuchařské soutěže je tato „gaming“ aktivita dalším krokem dvouletého mezinárodního projektu v rámci Strategického partnerství podporujícího inovace (projekt č. 2022-1-BG01-KA220-VET-000085377). Jedním z mnoha cílů tohoto projektu je mimo jiné zlepšení digitálních a sociálních dovedností žáků odborného vzdělávání a přípravy a současně starších lidí prostřednictvím společných mezigeneračních aktivit v oblasti kulinářského dědictví.
Kulinární odpoledne žáků GSOŠ Podbořany a klientek Domova pro seniory
Co se stane, když během jednoho krásného odpoledne tráví společně čas klientky Domova pro seniory a žáci 2. ročníku učebního oboru Kuchař-číšník? Vzejde z toho 6 výtečných pokrmů, jejichž recepty žáci nejprve získali během besedy na téma Kulinárního dědictví přímo od klientek Domova pro seniory v Podbořanech. Následně tradiční rodinné recepty ožily během kulinárního odpoledne, které se konalo 19. září 2023 v prostorách školní jídelny GSOŠ Podbořany.
A které pokrmy se konkrétně připravovaly? Zelná polévka z hlávkového zelí, moravský vrabec, karlovarský knedlík a tuřínové zelí, bramborová litina, škvarkové placky, šmorn s klevelou (švestkovou omáčkou) či hruškovo-bezinkový dezert.
Obě akce se konaly pod záštitou mezinárodního projektu Erasmus+ s názvem „Young Meets Old With Culinary Heritage“ (projekt č. 2022-1-BG01-KA220-VET-000085377), díky kterému se v březnu tohoto roku konala na GSOŠ Podbořany také mezinárodní kuchařská soutěž.
Beseda i společné kuchařské odpoledne seniorek a žáků jsou dalšími z mnoha aktivit tohoto projektu, jejichž vyústěním je v příprava mezinárodní kuchařky zahrnující tradiční i netradiční recepty pokrmů partnerských organizací z Holandska, Irska, Rakouska, Německa, Maďarska či Bulharska. Žáci a pedagogové odborného vzdělávání společně s klienty zapojených organizací mají možnost si účastí v tomto mezinárodním projektu zlepšit své sociální a digitální dovednosti, a to právě v oblasti kulinářského dědictví.
Předvánoční nálada krásně voněla a výtečně chutnala
V úterý 12. prosince 2023 to v prostorách cvičné kuchyně a učebny stolničení Gymnázia a Střední odborné školy v Podbořanech vypadalo téměř vánočně. Žáci učebního oboru Kuchař-číšník se již potřetí v tomto roce sešli s místními seniory – tentokrát s bývalými zaměstnanci školy, jejich přáteli nebo také členy Klubu českých turistů, aby společně připravili typické české pokrmy. A protože je čas předvánoční, přímo se nabízí pokrmy, které se tradičně podávaly a dosud podávají během Vánoc.
Všichni účastníci (mladší i ti starší) se po úvodním přivítání a seznámení rozdělili do menších skupin tvořených vždy seniorem a několika žáky. Každá skupina se následně během společného rozhovoru seznámila se svým receptem a historií pokrmu, na jehož přípravu a konečnou prezentaci měla přibližně 3 hodiny času.
Které pokrmy se tedy konkrétně připravovaly? Například vánoční kuba, kterého většina mladších účastníků ochutnala poprvé, dále rybí polévka či jablkové knedlíky, pekla se vánočka či závin s jablky. A co víc, dokonce jsme byli svědky přípravy jitrnic a tlačenky, což byl pro většinu osazenstva skutečný vizuální i chuťový zážitek.
Stejně jako předchozí dvě akce v tomto roce (březnová mezinárodní kuchařská soutěž a podzimní kulinární odpoledne s klienty Domova pro seniory) se i tato aktivita konala v rámci mezinárodního projektu Erasmus+ s názvem „Young Meets Old With Culinary Heritage“ (projekt č. 2022-1-BG01-KA220-VET-000085377), jejímž cílem je mimo jiné získávat receptury tradičních národních pokrmů a zachovat je i pro budoucí generace.
Všem účastníkům ještě jednou děkujeme za příjemně strávený předvánoční čas a přejeme krásné a klidné vánoční svátky.

Kuchařka s recepty českého kulinářského dědictví je na světě

Společné úsilí žáků Gymnázia a Střední odborné školy Podbořany a všech odvážných seniorů, kteří se během loňského roku setkali na několika akcích realizovaných v rámci mezinárodního projektu Erasmus+ s názvem „Young Meets Old With Culinary Heritage“ (projekt č. 2022-1-BG01-KA220-VET-000085377), přineslo nyní své ovoce. Během společně stráveného času senioři nejprve předávali žákům v rámci natočených rozhovorů své tradiční rodinné recepty, aby je následně při vzájemné spolupráci vyzkoušeli a připravili tak celkem 13 pokrmů, které se staly součástí kuchařky zaměřené na recepty českého kulinářského dědictví.

Naše vytvořená kuchařka s uvedenými recepty se během následujících týdnů stane součástí kuchařky mezinárodní, kde bude možné se kromě našich českých pokrmů seznámit také s recepty partnerských organizací projektu – konkrétně z Holandska, Irska, Německa, Rakouska, Maďarska a Bulharska. Všechny recepty zahrnují seznam surovin, technologický postup přípravy a něco málo z historie toho či onoho receptu. Text je dále doplněn fotografiemi finálních pokrmů, včetně společných momentů žáků a seniorů, kteří se na jejich přípravě podíleli. Anglická verze kuchařky bude k dispozici na oficiálních stránkách projektu YMOCH – Culinary Heritage Young meets Old (culinary-heritage.eu) a následně ji bude možné stáhnout také v aplikaci do vašich mobilních telefonů.

V těchto dnech se, k již vytvořené a zveřejněné kuchařce, dokončují zdravější a moderní verze všech 13 uvedených tradičních pokrmů, z nichž některé budou vhodné například pro vegetariány či osoby s celiakií. Tímto krokem se chce projekt zaměřit také na mladší generaci, která často preferuje pokrmy zdravé s moderním vzhledem.